„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Reggiane Re 2002 Ariete (Kos) vadászbombázó

reggiane 2002

A Reggiane Re 2002 Ariete (Kos) egy olasz vadászbombázó, amit a második világháborúban alkalmaztak. A Reggiane Re 2000 sorozat egyik típusa, amelyet Piaggio P.XIX RC45 turbinával gyártottak. Azonban csak nagyjából 50 db készült belőle, melyek közül az olasz kapituláció előtt a legtöbb példány az 5. csapásmérő ezredhez került, néhány darabot pedig az 50. ezred kapott meg. Az olasz kapituláció után néhány gép a szövetségesek oldalára átállt légi egységekben tevékenykedett tovább, mások a Salói köztársaság légi erejét gyarapították, de a Luftwaffe is szolgálatába állított pár darabot. A továbbfejlesztett Reggiane Re 2003 típusból csak egy, míg a kiváló Reggiane Re 2005 Sagittario (Íjász) változatból 48 db készült el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Személyzet: 1 fő

  • Hossz: 8,26 éter

  • Magasság: 3,12 m

  • Fesztávolság: 11 m

  • Motor: 1175 Le-s Piaggio P.XIX RC45

  • Tömeg: 2390 kg üresen, 3650 kg harcra készen

  • Max sebesség: 530 km/h

  • Max repülési magasság: 11 200 m

  • Hatótávolság: 1105 km

  • Fegyverzet: 2 db 12, 7 mm-es Breda géppuska, 2 db 7,7 mm-es Breda géppisztoly vagy 1 db 20 mm-es gépágyú plusz 1 db 640 kg-os bomba.

Források:
Bill Gunston: A második világháború repülőgépei
http://www.historyofwar.org/articles/weapons_reggiane_re2002.html
http://www.century-of-flight.net/Aviation%20history/photo_albums/timeline/ww2/Reggiane%20Re.2002.htm

Írta: Veres Marcell Vencel (Marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább