„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Focke-Wulf Fw - 58E meteorológiai felderítő repülőgép

focke wulf fw 58 b

A gyakorlórepülőként használt kétmotoros Fw – 58 Weihe C típusnak a meteorológiai célokra továbbfejlesztett változata. A típus merevített alsó szárnyas repülőgép, amely könnyűfém szerkezetet kapott, vászonborítással. Az orr-részét és a belső teret a célnak megfelelően építették ki. Rossz idő esetén is képes volt felszállni, mivel megfelelően látták el olyan eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a vakrepülést például sűrű ködben.

focke wulf fw 58 sorozat

A Magyar Királyi Honvédség két géppel rendelkezett, amik a Repülő Kísérleti Intézet állományába kerültek (G.235 és G.236 jelzéssel). A gépek az Intézet csepeli repülőteréről szálltak fel, rossz idő esetén a Budaörsi támaszpontról, naponta többször méréseket végezve. Az adatokat a légierő országos meteorológiai hálózata az összes repülőtérnek továbbította.

focke wulf fw 58 weihe

Technikai adatok:

  • Fesztáv: 21 m

  • Hossz: 14 m

  • Magasság: 4,25 m

  • Felszálló tömeg: 2820 kg

  • Maximális sebesség: 265 km/h

  • Hatótávolság: 610 km

  • Repülési magasság: 6500 m

  • Motor: 2x240 lóerős Argus As 10C (4000 m-es magassági kompresszorral), kétágú Argus bolygóművel vezérelt légcsavarokkal

  • Fegyverzet, felszerelés: 10 palackos oxigénellátó, kiegészítő motorkompresszorok, komplett repülő meteorológiai felszerelés

  • Szolgálati ideje: 1939-1945

Felhasznált Irodalom:

  • Bonhardt Attila, Sárhidai Gyula, Winkler László – A Magyar Királyi Honvédség Fegyverzete, Zrínyi kiadó, 294. old

Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább