„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Blohm und Voss Bv 222 'Wiking' repülőcsónak

A 24 személyes repülőcsónakot 1937-ben tervezték, és eredetileg a Berlin-New York útvonalra szánták. Később áttervezték nagy hatótávú tengerészeti felderítőgéppé, és a II. világháború legnagyobb repülőcsónakjaként lépett szolgálatba. A nyolc prototípus egyike 1940 szeptemberében repült először. A Bv 222B a soha meg nem valósult polgári változat jele volt, míg a Bv 222C a tervezett katonai altípusé. Az utóbbiból mindössze nullszéria, négy Bv 222C-0 készült el. A prototípusokat 1941 közepétől szállítógépekként használták, főleg a Földközi-tenger térségében. 1943-ban felderítő célokra alakították át őket, és helyükbe a négy nullszériás modellt állították. A repülőcsónakok később a háború végéig az Atlanti-óceán felett repültek, négy átvészelte a háborút, közülük egyet a RAF Calshot-i egysége kísérleti célokra használt, majd a gép a 201. század állományába került.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 36,55 m; magasság 10,86 m; fesztáv 46,05 m

  • Szerkezeti tömeg: 30 650 kg

  • Felszálló tömeg: 49 000 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es gépágyú a pilótafülke feletti toronyban, egy-egy 20 mm-es távirányítású gépágyú a jobb és a bal szárnyon kialakított toronyban, egy-egy 13 mm-es, forgatható géppuska a négy lövészállásban a törzs oldalán

  • Hajtómű: hat 1000 LE-s (746 kW) Junkers Jumo 207C típusú, vízszintesen szembe fordított 12 hengeres dízelmotor

  • Hatótáv: 6100 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 388 km/h; csúcsmagasság 7400 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább