„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Messerschmitt Me 410 nehéz vadászgép

me-410

A többfeladatú Me-410 "Hornisse" repülőgép a Me-210 nehézvadász kudarca nyomán született, annak pótlásaként. A Me-210 hibáit csak közvetlenül a program végleges törlése előtt tudták megszüntetni. A Me-210-est ezután már csak Magyarországon gyártották, 1944 őszéig, a Dunai Repülőgépgyárban, ahol 134 darab a magyar, 146 pedig a német légierő részére készült el. A Me-410 megőrizte elődje főbb formáit, de a végrehajtott légerőtani módosításoknak és a Daimler-Benz DB 603A V-motoroknak köszönhetően teljesítményei lényegesen jobbak lettek. 1942 őszén repült először, és végül 1137 repülőgépet gyártottak a Me-410A három és a Me-410B öt fő altípusából. Az utóbbi sorozatot már DB 603G motorokkal készítették. A B-5 jelzésű hajótámadó, a B-7 nappali és a B-8 éjszakai felderítőgépek a háború végéig csak kísérleti fázisba jutottak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 12,47 m

  • Magasság: 4,25 m

  • Fesztávolság: 16,31 m

  • Hatótáv: 1672 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 10 450 m

  • Szerkezeti tömeg: 7525 kg (felszálló tömeg: 9651 kg)

  • Csúcssebesség: 625 km/h

  • Fegyverzet: két 20 mm-es gépágyú az orrban, két 20 mm-es mereven beépített gépágyú a törzs alján a fegyverbölcsőben, két 7.92 mm-es az orrba épített géppuska és egy-egy 13 mm-es géppuska a törzs két oldalán

  • Hajtómű: két 1750 LE-s Daimler-Benz DB 603A típusú, 12 hengeres, fordított hengerelrendezésű V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább