A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Boeing P-26 'Peashooter' vadászgép

A repülőgép története önmagában is érdekes. Amikor az USA belépett a világháborúba, a P-26 vadászgépeket már nem használták a légierő harcoló századainál, mégis ennek a típusnak a pilótái rendelkeztek komoly harci tapasztalatokkal, amit Spanyolországban szereztek. Ráadásul ez volt az első amerikai vadászgép, amely megvívta Amerika első világháborús légiharcát, Pearl-Harbornál. A Modell 248 tervezése 1931 közepén indult. Ezután a Boeing cég 111 repülőgép gyártására kapott megrendelést (Modell 266), melyek az USA Légihadtesténél a P-26A jelölést kapták. Valamivel később a megrendelést 136 gépre bővítették, melyek szerkezetébe kisebb változtatásokat eszközöltek. Az első, sorozatban gyártott P-26A vadászgép 1934. január 10-én gördült ki a gyár szerelőcsarnokából; a 111 gépből álló első sorozat utolsó darabja pedig 1934 júniusának végén adták át a hadseregnek. A gyártást a Boeing Modell 281 sorozat 12 darab, exportra szánt vadászgépe zárta. Ebből egy Spanyolországba került 1935-ben, ahol részt vett a spanyol légierő korszerűsítésére kiírt pályázatban, de nem aratott különösebb sikert. A polgárháború kezdetével az egyetlen példány a köztársaságiak kezébe jutott, és a későbbiek során kizárólag amerikai önkéntes pilóták repültek vele.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,19 m

  • Magasság: 3,06 m

  • Fesztávolság: 8,52 m

  • Hatótáv: 579 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 8350 m

  • Szerkezeti tömeg: 997 kg (max. felszálló tömeg: 1520 kg)

  • Csúcssebesség: 377 km/ó 1800 méteren

  • Fegyverzet: két darab 12,7-mm-es géppuska, vagy 1 db 12,7-mm-es és 1 db 7,62-mm-es géppuska; 90 kg bombateher

  • Hajtómű: egy 600 Le-s (440 kW) Pratt Whitney R-1340-7 Wasp csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább