„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M4 Grizzly

A Grizzly, egy a kanadai hadsereg által épített M4A1 harckocsi néhány módosítással: vastagabb és döntöttebb páncélzattal rendelkezett, nagyobb volt a hatótávja. Hogyan sikerült ilyen mértékben módosítani a Sherman-t? A megoldás igen egyszerű. A Grizzly teljes mértékben A Canadian Dry Pin (CDP) felfüggesztésre volt tervezve, ami nem tartalmazott gumit, a háború idején ritka anyagot.

grizzly

Története

Franciaország kapitulálása után, a megalakuló kanadai hadsereg arra a döntésre jutott, hogy Kanadában gyártott harckocsikat fog alkalmazni. Az első ilyen harckocsi a Ram cirkáló lett, ami az amerikai M3 Lee alvázára és felfüggesztésére épült. A Ram harckocsikat a Montreali Vasúti Művek (MVM) állították elő 1941 és 1943 között, miközben az USA-ban a Lee-ket az M4 Sherman váltotta fel. Kanada 1943-ban megkapta az M4 szabványát, amit a Montreali Vasúti Művekben, néhány módosítással, Grizzly néven el is kezdtek gyártani 1943-ban. A Grizzy-k gyártása sokáig szünetelt, mikor az USA saját szükségletein kívül más hadseregeknek is képes volt a páncélosokat legyártani. Ez volt a helyzet Kanadában is. Az MVM-ben ez idő tájt Sexton angol önjáró tüzérségeket gyártottak. A legénység kiképzéséhez néhány Grizzly-t is felszereltek a Sexton 17 fontos ágyújával, de bevetésükre nem került sor.

3 példányt 4 db Polsten 20 mm-es gépágyúval láttak el légvédelmi célokra. 3-ból 2 a Csendes-óceáni, míg 1 az Európai hadszíntéren harcolt.

Adatok

  • Rendszerben: Kanadában 1943-1945, Portugáliában 1954-1980

  • Gyártás: 1943-1944 (188 db)

  • Súly: 30 tonna

  • Hosszúság: 5,816 méter

  • Szélesség: 2,626 méter

  • Magasság: 2,997 méter

  • Személyzet: 5 fő

  • Páncélvastagsága: 75 mm

  • Fegyverzet: 1 db 75 mm-es L/40 M3-mas löveg, 2 db .30 géppuska

  • Motor: Continental R-975

  • Hatótáv: 193 km

  • Sebesség: 38,6 km/h

Forrás
http://en.wikipedia.org/wiki/Grizzly_I_cruiser

Írta: Füstös András

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább