„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Henschel Hs 294 hajók elleni rakéta

 
Tervezése:
Az RLM nem adta fel, hogy repülőgépről indítható szárnyas torpedót rendszeresítsen. Henschel végül elő állt néhány tervel. A legegyszerűbb, levegőből indítható, távirányítású torpedó a Hs 293-as volt. Ebből a tervből indultak ki a mérnökök, és egy sokkal jobb konstrukciót alkottak, a Hs 294-est. Két változatból csináltak mintapéldányokat. Az egyik rádióirányítással, a másik huzalvezérléssel működött.
 
Elképzelt alkalmazása:
A Hs-294-es lényegében megegyezett a levegő-föld rakétával, attól csak hosszú, keskenyedő orrkúpjában és két rakétahajtóművében különbözött. Lapos (optimális esetben 22 fokos) szögben kellett a tengerbe érkeznie, ahol a speciálisan kialakított szárnyak és a törzs hátsó része leszakadt róla, a robbanófej 656 kg-os töltetével együtt pedig felső felületének kialakításából adódóan parabolikus pályán mozogva, legfeljebb 45 m-t haladt tovább, majd megsemmisítette önmagát, ha addig nem találta el célpontját. Vélhetően kb. 1450 darabot rendeltek belőle, de csak néhány példány készült el.
 
Ezen a képsorozaton egy Hs 294-es félresikerült indítását követhetjük végig. Miután a rakéta levált a Do-217-esről, összeütközött azzal, és levágta egyik függőleges vezérsíkját.
 
A Hs 294-es, hajók elleni rakéta bevetéséhez a Dornier Do 217-est választották ki hordózó gépnek.
 
 
Adatok:
  • Típus: hajók elleni rakéta

  • Fesztávolság: 4.03 m

  • Teljes tömeg: 2170 kg

  • Max. Sebesség: 860 km/h

  • Hatótávolság: 4-14 km

  • Robbanófej: 656 kg robbanóanyag

 
Írta: Seres Szilárd
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább