„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PTRS 1941 páncéltörő puska

A Szergej G. Szimonov által tervezett, 14,5 mm-es PTRS típusú (Protyivotankovoje Ruzsjo Szimonova) páncéltörő puska átlócsövű, gázelvételes, merev reteszelésű öntöltő fegyver volt. A PTRD-hez hasonlóan kétlábú állvánnyal és csőszájfékkel látták el. Kezdősebessége és ballisztikai teljesítménye azonos a PTRD-vel, de tűzgyorsasága kétszer nagyobb volt. Páncélosok ellen 500 méterig, gépkocsik vagy tehergépkocsik ellen 1000 méterig volt hatásos. A PTRS páncéltörő puskák az 1941-es moszkvai harcokban mutatkoztak be. 1942. július 1-jén a szovjet hadsereg már 65 365 darab páncéltörő puskával rendelkezett. Az 1943-ra azonban a hadviselő felek már olyan páncélosokkal voltak ellátva, melyek ellen a páncéltörő puskák hatástalanok voltak. Ekkor leállították a 14,5 mm-es PTRD és PTRS fegyverek gyártását. Ugyanezt tették az angolok is a Boys 1937M mintájú páncéltörő puskájukkal, mivel helyette a PIAT kézi rakétavető sokkal alkalmasabb volt a német harckocsik leküzdésére.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 14,5 mm

  • Méretek: csőhossz 1219 mm; teljes hossz: 2020 mm

  • Tömeg: 20,3 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 18 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 1012 m/sec

  • Tár befogadóképessége: tár nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább