„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mosin-Nagant 1891 ismétlőpuska

Az orosz Sz. I. Moszin által tervezett fegyvert a belga Nagant által szerkesztett középágytárral az orosz hadseregben 1891-ben rendszeresítették. A fegyver jól sikerült eszköz volt, 1930-ig nem kellett rajta változtatni. Két változata volt a gyalogsági és a 7 centiméterrel rövidebb kozák, vagy dragonyos típus. A fegyver űrmérete 7,62 mm, ami a régi orosz hosszmértékben 3 vonalnak felel meg. Innen adódott a fegyver beceneve "trjohlinyejka", háromvonalas. Hengeres zárja forgómozgással reteszel. A fegyvert az ütőszeganya hátra­húzásával és elfordításával biztosították. A tárba az öt töltényt töltőléc segítségével lehetett betölteni. Az 1930-ban végrehajtott módosítások során a fegyvert megrövidítették (tömegét csökkentették) és új (már méteres beosztású) íves csapóirányzékkal látták el. Az első és a második világháborúban is a szovjet lövészek tömegfegyvere volt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm (7.62x54mm R)

  • Méretek: csőhossz 800 mm; teljes hossz: 1306 mm (szuronnyal 1738 mm)

  • Tömeg: 4,22 kg (4,6 kg szuronnyal)

  • Tűzgyorsaság: 8-10 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 860 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább