„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MAS 1938 géppisztoly

mas38
 
A francia hadsereg első géppisztolya. A német lövészfegyverek mindkét világháborúban mind szerkezet, mind lövedékhatás tekintetében felülmúlták a francia lövészfegyvereket. Az első modern géppisztolyt is a németek rendszeresítették 1918-ban. Ez a Bergmann géppisztoly volt, mely a 9 mm-es Parabellum lőszert használta. Ezt a típust 1920 után sok állam lemásolta, illetve gyártotta. A spanyol polgárháború tanulságai alapján a francia hadvezetés felismerte a géppisztoly jelentőségét, és 1938-ban a MAS-géppisztolyt rendszeresítette a francia haderőben. A MAS a Manufacture d’Armes, Saint-Etienne fegyvergyár nevéből származó rövidítés. A fegyver súlyzáras rendszerű volt, a helyretoló rugót a tusába építették. Az egyenes tár 32 db töltényt fogadott be. Egyes és sorozatlövésnél is megbízhatóan működött. A MAS-géppisztoly egyszerű és jó fegyver volt, de a német MP 40 és a szovjet PPS 1941 géppisztolyok minden tekintetben felülmúlták. Franciaország összeomlása után az ellenállók fő fegyvere lett. A háborús tapasztalatokat értékelve 1949-ben a 9 mm-es Parabellum-töltényt tüzelő új MAT (Manifacture d’Armes, Tulle) típusú géppisztolyt rendszeresítették a francia haderőben.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7.65 mm

  • Csőhossz: 224 mm

  • Teljes hossz: 630 mm

  • Tömeg: 2,86 kg (üres tárral)

  • Tûzgyorsaság: 640 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 350 m/s

  • Tár befogadóképessége: 32 töltény (szekrénytár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább