A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lebel M1892 revolver

lebelm1892
 
Az 1880-as évek elején, a francia hadsereg is azon igyekezett, hogy átálljon az új gyér füstű lőpor használatára. Az elavult Modell 1873-ast leváltandó új revolveren 1884-ben kezdtek el dolgozni. 1876-ban úgy döntöttek, hogy az új revolver "Lebel rendszerű” lesz, ami valójában csak annyit jelentett, hogy az űrmérete és a huzagolása megegyezzen a Modell 1886-os Lebel puskáéval. Végül is 1892-ben állították szolgálatba a fegyvert, "Revolver dOrdonnance 1892" néven (Franciaországon kívül Lebel revolverként vált ismerté a fegyver) Ez volt az első kibillenthető dobtáras fegyver Európában. Érdekességképpen megemlítendő, hogy a tár jobbra billenthető ki, szemben a revolvereknél megszokott balra történő kibillentéssel. Kezdetekben a fegyver előállítása a nagy anyag- és munkaidőigény miatt igen drága volt. Az első világháború kitörésekor egy Lebel-revolver 60 aranyfrankba egy Lebel Modell 1886- os puska pedig csak 43 aranyfrankba került... 1893 és 1924 között több mint 350.000 darabot gyártottak belőle, és egészen 1945-ig, a háború végéig szolgálatban maradt a francia csapatoknál.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 8 mm

  • Csőhossz: 114 mm

  • Teljes hossz: 238 mm

  • Tömeg: 0,835 kg

  • Torkolati sebesség: 210 m/s

  • Tár befogadóképessége: 6 töltény

  • Elméleti tűzgyorsaság: 12 lövés percenként (hatásos lőtáv 50 méter)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább