Reising géppisztoly

Eugene Reising 1940-es géppisztolyterve a legjobbkor született. A Thompson géppisztolyokból nem állt elegendő rendelkezésre a háború küszöbén, és a brit rendeléseket is ki kellett elégíteni. Az új fegyver egyszerű és könnyű volt. Két változata létezett: a fatusás M50-es, és a behajtható válltámasszal szerelt, egyszerűsített M55.

Reising_M50.jpg
M50

Az alapkoncepció egy szelektíven tüzelő (automata és félautomata módban egyaránt) karabély lett volna, hasonló az M1 karabélyhoz. Szerkezetileg viszont jóval bonyolultabb lett, mivel a többi géppisztolytól eltérően nem súlyzáras rendszerű volt, hanem teljesen zárt töltényűrrel üzemelt. Ez a tűzgyorsaságát is lassabbá tette. A US Army nem is rendszeresítette, csak a US Navy (haditengerészet) és a US Marine Corps (tengerészgyalogság), valamit a US Coast Guard (parti őrség). Ezek a szervezetek is csak azért, mert a Thompsonból nem állt elegendő rendelkezésre, ugyanakkor a Reising lényegesen olcsóbbnak bizonyult 50 dolláros darabonként árával, szemben a Thompson 225 dolláros költségével… Szállítottak viszont belőle mind Kanadának, mind a Szovjetuniónak.

Négy fő változata létezett: az M50 és az M55 volt a leginkább elterjedt, ezekhez hasonlított az M60 hosszabb csövű verzió, rendőrségi használatra szánva. A negyedik már egy kiképző változat volt, .22-es kaliberrel, peremes lőszerre tervezve (a mai klasszikus kispuska-lőszer szabványa).

Reising_M55.jpg
M55

A szolgálatban a géppisztoly nagy csalódást okozott. A tesztpályán ugyan jól teljesített, de a Csendes-Óceán szigetein katasztrofálisnak bizonyult. A környezeti hatások miatt gyakran akadt el, a válltámasz nem volt kellően erős, ráadásul a legnagyobb tár is csak 20 lőszert tudott befogadni. A katonák a harctéren általában az első adandó alkalommal lecserélték bármilyen - akár japán - talált fegyverre, de volt olyan egységparancsnok, aki teljes Reising-állományát belehajigáltatta egy folyóba, hogy jobb fegyvereket igényelhessen. A harcban mind a Thompson, mind az M1 karabély sokkal favorizáltabb volt.

Ahogy a Thompson és az M1 karabély gyártása felfutott, nem volt tovább szükség e kényszer szülte géppisztolyra: 1943-ban hivatalosan is kivonták a hadiszolgálatból, és csak a parti őrség alakulatainál maradt meg.

Hátországi szolgálatra jobban bevált: az amerikai rendfenntartó erők sikerrel alkalmazták, a háború után is. Sőt, a malájföldi brit polgári személyek önvédelmi fegyvereként is feltűntek a Reisingek a világháború befejezése után.

Műszaki adatok:

  • Hossz: 959 mm (M50), 787 mm (M55)

  • Súly: 2,8 kg

  • Működés: zárt töltényűr, késleltetett hátrasiklás

  • Elméleti tűzgyorsaság: 550 lövés/perc

  • Torkolati sebesség: 280 m/s

  • Lőszerkapacitás: 12 vagy 20 lőszeres szekrénytár

  • Kaliber: .45 ACP, vagy .22 peremes lőszer (M65)

 

Írta: dr. Bársony Atilla

A hónap képe
A hónap képe
Felhívás: A 25. órában vagyunk
A 25. órában vagyunk