United Defense M42 géppisztoly


Az UD M42 géppisztoly története 1938-ban kezdődött, amikor a Marlin fegyvergyárnál dolgozó svéd származású fegyvertervező Carl G. Swebilius papírra vetette a fegyver terveit. Egy szabad hátrasiklású tömegzáras géppisztolyt alkotott meg, amely 9x19mm-es Parabellum lőszert tüzelt. A fegyverre először holland megrendelők tartottak igényt, ám az első szállítmányok megrendelése után, melyek Holland Kelet-Indiába kerültek a japánok elleni harcra, több megrendelés nem érkezett, így a megmaradt példányokat elraktározták. A géppisztoly történetének következő állomása 1942 volt, amikor az amerikai hadvezetés le kívánta cserélni .45. ACP kaliberű Thompson M1928 és M1 géppisztolyait. Így a frissen megalakult United Defense Supply Corp fegyvergyártó társulás, melynek tagja volt a Marlin fegyvergyár és a High Standards Firearms is, kísérleteket folytatott egy a Sweibilius-féle géppisztolyon alapuló, .45 ACP lőszert tüzelő géppisztoly megtervezésére. Ebből a géppisztolyból csupán két prototípus készült, ám a kísérletek a hadsereg figyelmét az eredeti koncepcióra irányították, így 1942-ben a hadsereg elfogadta Swebilius géppisztolyát, amit UD M42, azaz United Defense Model 42 néven rendszeresítettek. A fegyverből 1942 és 1943 között összesen 15 000 készült, így világossá vált, hogy tömegtermelésre nem alkalmas, így nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, vagyis a Thompson géppisztoly-variánsok felváltását. Az UD M42 géppisztolyt ezzel szemben előszeretettel vetették be titkos műveletekben, így hamar az OSS (Ofice of Strategic Services-a CIA elődje) ügynökeinek kedvenc fegyverévé vált. Mellette szólt az az érv is, hogy ugyanazt a lőszert, a 9x19mm-es Parabellumot használta, amit a német géppisztolyok, így az ellenséges hátországban tevékenykedő ügynökök és partizánok nem szorultak rá folyamatos légi utánpótlásra. A fegyver könnyen karban tartható volt, így ideális választás volt a különféle partizáncsoportok fegyveréül. Így kerültek UD M42-esek francia, olasz, sőt kínai ellenállók kezébe.
 
Herbert Brucker OSS hadnagy (balról a második) és csapata 1944-ben, Franciaországban. A csapat két tagjánál UD M42-es géppisztolyok vannak.
A géppisztoly nagy újítása a tárelrendezésben mutatkozott meg. Ugyanis rendszeresítettek hozzá 25 darabos szekrénytárat, valamint egy 2x25 darabos ikertárat, ami tulajdonképpen két egymásnak háttal rögzített szekrénytárból állt. Ezzel meggyorsították az újratöltést, ám a cseretár harci körülmények között gyakran koszolódott, veszélyeztetve a fegyver működését. A géppisztolyt egészen 1944-ig használták, amikor az M3-as géppisztolyok elterjedése miatt teljesen kiszorultak a használatból. Kis darabszámuk és specifikus felhasználási területük miatt nagyon ritka daraboknak számítanak a mai gyűjtői piacon.
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 820 mm

  • Tömeg: 4.1 kg.

  • Kaliber: 9x19mm Parabellum

  • Tárkapacitás: 25/2x25 lőszer

  • Tűzgyorsaság: 900 lövés/perc

Az UD M42 szétszerelt állapotban


Források:
Képek forrásai:

 

Írta: Kiss Dávid (Nix)

 

A hónap képe
A hónap képe
Felhívás: A 25. órában vagyunk
A 25. órában vagyunk