„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Folgore torpedóromboló osztály

 
 
Olaszország diktátora, Benito Mussolini igen fontosnak tartotta és támogatta a rombolók építését. A két világháború között Olaszország Franciaországot tekintette fő ellenfelének és a francia gyarmatokat az első helyen vették fel a célpontok listájára. 1922-ben Washingtonban a többi nagyhatalommal együtt Olaszország és Franciaország is aláírta azt az egyezményt, ami szűk korlátok közé szorította a flották és hadihajók méretét, így az olaszok egyre nagyobb figyelmet fordítottak a rombolókra. A Folgoret a Freccia- osztályból fejlesztették ki, amelynél keskenyebb lett a törzse, így nagyobb sebességre tehetett szert. Az Folgore osztály a névadójával együtt négy egységből állt, az idők során mind a négy egység fegyverzetét megerősítették és lehetővé váltak 54 db akna szállítására. Praktikus aknarakó hajó vált belőlük, nagy sebességük lehetővé tette a gyors, hatékony és biztonságos aknatelepítést. Ez az osztály kiállta az összehasonlítást a kor szinte bármelyik rombolójával, a háborúban aktívan részt vettek. A háború végéig három egység pusztult el a harcokban, köztük az osztály névadó hajója is, amelyet brit cirkálók süllyesztettek el 1942. december 2-án.
 
TECHNIKAI ADATOK:
  • Vízrebocsátás: 1931.

  • Vízkiszorítás: 2123 t

  • Sebesség: 38,8 csomó

  • Személyzet: 175 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina

  • Hatótávolság: 6840 km

  • Méretek: hossz: 96m – szélesség: 9,2 m – merülés: 3,3m

  • Fegyverzet: 4 db 120 mm-es ágyú, 2 db 40 mm-es gépágyú, 4db 13,2 mm-es géppuska, 2 db 3533 mm-es torpedóvető cső és 54 db akna

  • Páncélzat: nincs adat

Források:
Robert Jackson: 101 híres hadihajó
http://en.wikipedia.org/wiki/Folgore_class_destroyer
 
Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább