„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nagato csatahajó


nagato

A Nagato és testvérhajója, a Mutsu, a 406 mm-es lövegek alkalmazásával új korszakot nyitott a csatahajó tervezésben. Az 1920-ban elkészült hajó 40 233 m-es lőtávolságú lövegei a nagy találati pontosságot a még nagyobb rombolóerővel kombinálták. Erős, háromlábú előárboc magasodott a nagyméretű hídfelépítmény fölé, az 1920-as években az első kéményét hátrafelé megdöntötték, hogy a füst ne zavarja a hidat és az árbocot. Az 1934 és 1936 között beszerelt új gépi berendezés csupán egy kéményt igényelt, így az első kéményt leszerelték. Az Egyesített Flotta zászlóshajójaként részt vett a midwayi ütközetben és a Fülöp-tengeri csatában. 1944 októberében a Leyte-öbölben bombatalálatot kapott, és a sérülések miatta a háború végéig Yokosukában maradt. 1946-ban a Nagatót a Bikini-szigeteknél végrehajtott amerikai nukleáris kísérleteknél célhajóként használták. A második kísérletnél súlyosan megsérült, majd a roncsa július 29-én elsüllyedt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1919 novembere

  • Vízkiszorítás: 34.341 tonna (üresen), 39.116 tonna (max.)M

  • éretek: hossz: 215,65 m - szélesség: 28,4 m - merülés: 9,17 m

  • Sebesség: 23 csomó (42,6 km/ó)

  • Személyzet: 1331 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Gihon gőzturbina - 91 000 KS

  • Hatótávolság: 9 900 km, 10 csomó (18,52 km/ó) sebességgel

  • Fegyverzet:8 db 40,6 cm-es és 20 db 14 cm-es löveg - Légvédelmi ágyúk: 20 db 25 mm-es - három repülőgép

  • Páncélzat: fedélzet: 76,2 mm, barbetták és lövegtornyok: 355,6 mm, vízvonal: 304 mm — 102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább