„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Maya nehézcirkáló


maya
 

A Maya három testvérhajójával (Chokai, a Atago és a Takao) az 1927-1931-es japán haditengerészeti fegyverkezési program keretében épült. Ez az osztály a korábbi Nachi/Myoko-osztályú cirkálók megnövelt parancsnoki híddal készült, könnyű páncélzatú továbbfejlesztése volt. A Csendes-óceáni háború kezdetén részt a Malájföldön és Luzonon partra szálló japán csapatok tengeri támogatásában. 1942 januárjában hasonló feladatokat látott el Kelet-Holland India megszállása során. 1942 augusztusában a Salamon-szigetek körzetében működött és részt vett a guadalcanali csatában. 1943 novemberében a Rabaul körüli harcokban súlyosan megsérült az amerikai hajók és repülőgépek tüzében, ezért teljes újjáépítésre szorult. Elkészülte után 1944. október 22/23 éjszakáján Kurita admirális parancsnoksága alatt Leyte felé hajózott, amikor az USS Dace amerikai tengeralattjáró négy torpedóval elsüllyesztette. Testvérhajójával, az Atagóval együtt süllyedt el.

 

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1930. november 8.

  • Vízkiszorítás: 9850 t (üresen); 15 150 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 204,5 m - szélesség: 19 m - merülés: 5,1 m

  • Sebesség: 35,5 csomó (64,07 km/h)

  • Személyzet: 761 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes gőzturbina - 130 000 LE

  • Hatótávolság: 25 900 km

  • Fegyverzet: 10 db 203 mm-es (5×II-/50) és 4 db 120 mm-es (4×I-/45) löveg, 2 db 40 mm-es és 8 db 13,2 mm-es légvédelmi gépágyú, 8 db 610 mm-es (4×II) torpedó-vetőcső + 3 repülőgép

  • Páncélzat: 38-127 mm a vízvonalnál, 76 mm a fedélzeten és 25 mm a tornyokon

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább