„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Independence könnyű repülőgép-hordozó

Az USA haditengerészete 1942-ben négy repülőgép-hordozót veszített, egy ideig Csupán az Enterprise tartózkodott a Csendes-óceánon. A nagyméretű Essex-osztály első egységei csupán a következő évben voltak várhatók, így terveket készítettek az akkoriban építés alatt álló 39 darab Cleveland könnyűcirkáló-osztály néhány egységének átépítésére. A hajók közül kilencen hajtottak végre gyorsított átalakítást, majd 1943-ban hordozóként mind a kilenc szolgálatba állt. Az USS Independence (CVL 22) 45 repülőgépet üzemeltetett, de képes volt 100 gép szállítására. A II. világháborúban végrehajtott haditettei közé tartoznak a Gilbert-szigetek, a Palau, a Leyte, a Luzon, a Taiwan, az Okinawa, a kínai partvidék, a Ryuku-szigetek, valamint a japán fő szigetek elleni támadások. A repülőgéphordozó a Gilbert-szigetek inváziója során, 1943 novemberében súlyosan megsérült egy légitorpedótól, ennek ellenére decemberben a Marshall-szigetek mellett repülőgépei súlyosan megrongálták a Nagara könnyűcirkálót. A Bikini-szigeteknél végzett atombomba-kísérletekben célhajóként süllyesztették el. Testvérhajói közé tartozott az USS Princeton (CVL-23) és az USS Cabot (CVL-28).

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942

  • Vízkiszorítás: 11 000 t (üresen); 15 200 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 189,64 m - szélesség: 33,5 m - merülés: 7,42 m

  • Sebesség: 31,6 csomó (58,52 km/h)

  • Személyzet: 1569 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 gőzturbína - 100 000 LE

  • Hatótávolság: 13 500 km, 12 csomó (22,22 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 22 db 40 mm-es légvédelmi ágyú, 16 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú és 45 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél és a válaszfalak 127 mm, páncélfedélzet 50 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább