„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Denver könnyűcirkáló

A Cleveland-Fargo-osztály egyik legnagyobb hajóját, a USS Denver (CL 58) könnyücirkálót 1942-ben bocsátották vízre. 1943 márciusában esett át a tűzkeresztségen a Csendes-óceán déli részén, ahol Új-Georgián kiépített japán repülőgép-támaszpontokat bombázott, majd közreműködött két japán romboló elsüllyesztésében. 1943 novemberében már a Bougainville-on (a Salamon-szigetcsoport egyik tagja) partra szálló amerikai csapatok fedezetét biztosította. Ezt követően 1944 szeptemberében és októberben tüzérségi támogatást nyújtott a Palau-szigetek támadása során. A Denver elsődleges feladata a háború végéig tüzérségi támogatás biztosítása volt, az 1944 októberi Leyte-öbölbeli csatától kezdve az 1945. júliusban végrehajtott utolsó bevetéséig, Honsú déli körzetének támadásáig. A két támadás között különböző task group-ok tagjaként partraszállási hadmüveletek támogatását végezte, többek között Mindorón, Palawanon, a Lingayen-öbölben, Mindanaón és Okinawán. Noha számos nagyarányú hadmozdulatban vett részt, "túlélte" a háborút. 1960-ban bontották szét. Testvérhajóinak egyike a Cleveland.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942. április 4.

  • Vízkiszorítás: 10 160 t (üresen); 14 108 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 185,31 m - szélesség: 19,51 m - merülés: 6,71 m

  • Sebesség: 33 csomó (61 km/h)

  • Személyzet: 900 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 gőzturbina - 100 000 Le

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 12 db 15,2 cm-es ágyú; 12 db 12,7 cm-es ágyú; 8 db 40 mm-es és 19 db 20 mm-es légvédelmi ágyú + 3 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 127 mm, lövegtornyok 127 mm, fedélzet 76,2 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább