A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Canberra nehézcirkáló

Az eredetileg Baltímore-osztályú cirkálóként 1941-ben kezdték el építeni. Az 1943 áprilisában szolgálatba állított Canberra az US Task Group 58. tagjaként 1944-től sok harci cselekményben vett részt a Csendes-óceán középső részén a Truk-ért vívott ütközetben, valamint a japánok által megszállt szigetek elleni nagy támadásokban.  1944. október 13-án az Okinawa körül vívott harcokban, Formosa közelében (22°48'N,123° 01'E) a japán légierő repülőgépei torpedóval súlyosan megrongálták. Újjáépítették, majd 1955-ben ismét szolgálatba lépett, mint a két Boston-osztályú rakétáscirkáló egyike. A Canberra és testvérhajója, a Boston volt az első két speciálisan légvédelmi rakétákkal feszerelt egységnek tervezett hajó, és a hidegháború alatt sietve állították szolgálatba őket. A hátsó lövegtomyaik helyett Terrier típusú rakétákkal látták el őket, és tervbe vettek első lövegtornyaik rakétákkal történő felvá tását is, de erre sohasem került sor. A Canberra 1973-ban "öregedett ki" a szolgálatból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1943

  • Vízkiszorítás: 13.838 t (üresen); 18.234 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 205,38 m - szélesség: 21,25 m - merülés: 7,59 m

  • Sebesség: 33 csomó

  • Személyzet: 1544 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes turbina - 120,000 LE

  • Hatótávolság: 13 140 km 

  • Fegyverzet: 9 db 20,3 cm-es ágyú; 12 db 12,7 cm-es ágyú; 48 db 40 mm-es és 26 db 20 mm-es légvédelmi ágyú + 4 repülőgép 

  • Páncélzat: övpáncél 154,43 mm, lövegtornyok 211,32 mm, fedélzet 65 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább