„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Alaska nehézcirkáló

A két egységből álló (eredetileg három, de az 1945-ben vízrebocsátott Hawaii már nem állt szolgálatba) amerikai csatacirkáló-osztály névadó hajója. A New York hajógyárban kezdték el építését 1941-ben, majd 1943-as vízrebocsátását követően 1944. június 17-én szolgálatba állították. Az Alaskát és testvérhajóját, a Guamot a Japán Császári Haditengerészet számára 1940 folyamán épülő, a német Scharnhorsthoz hasonló gyors, portyázó hajók elleni harcra építették. Az Alaska és a Guam csatacirkálók 33 csomós végsebességre voltak képesek, fegyverzetük 9 db 305 mm-es lövegből állt, páncélzatuk pedig 200 mm-es lövedékek ellen nyújtott védelmet. Az angol csatacirkálókkal ellentétben az amerikai tervezőknek sikerült megtartaniuk az egyensúlyt a három fő faktor, a sebesség, a fegyverzet és a páncélzat között. Nagyon jól sikerült hajók voltak, melyek még a háború után is sokáig szolgálatban maradtak volna, azonban potenciális ellenfelek nélkül feleslegesnek mutatkoztak az Amerikai Haditengerészet számára. Az Alaska a háború befejezését követően - 1946. februárjában - New Yorkból Bayonne-ba hajózott, itt állomásozott egészen augusztusig. 1947-ben kivonták a szolgálatból, 1960-ban pedig törölték a flotta nyilvántartásából és szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1943.

  • Vízkiszorítás: 27 500 t (üresen), 34 250 tonna harcrakészen

  • Sebesség: 33 csomó (61,11 km/h)

  • Méretek: hossz: 246,41 m - szélesség: 27,78 m - merülés: 9,69 m

  • Személyzet: 1 967 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 General Electric turbina - 150 000 ks

  • Hatótávolság: 22 800 km

  • Fegyverzet: 9 db 305 mm-es és 12 db 127 mm-es (5 h.) löveg, 56 db 40 mm-es AA Bofors és 34 db 20 mm-es AA Oerlikon légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: Övpáncél 128 mm - 224 mm, fő lövegtornyok 208 mm - 306 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább