„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hai ember vezette torpedó

A Marder zseb-tengeralattjárónak továbbfejlesztetéseként született meg a tervezőasztalon a Hai (Cápa), amely 3 méterrel hosszabb volt elődjénél: a meghosszabbított hajótestbe további akkumlátorokat helyeztek el, így Hai vízfelszín alatt haladva is képes volt elérni a 20 km/h sebességet, amely igen komoly teljesítménynek számított. Az elektromotort tápláló energiaforrás bővített kapacitása jótékonyan hatott a maximális hatótávolságra is, amely így 63 mérföldre nőtt. A Hai egy főt számláló legénysége nem a hajótest fölött, hanem a karcsú hajótestben helyezkedett el. Mindössze egyetlen fegyver nélküli prototípus épült meg, amelyet különböző tesztek során vizsgáltak – próbamerülések során nyert tapasztalatokat az első hadrendbe állított német zseb-tengeralattjáró, a Biber tervezésénél használták fel. A Hai prototípusának további sorsáról nem maradt fenn adat.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1944.

  • Méretek: hossz 11,0 m; szélesség 0,5 m

  • Vízkiszorítás: 3,5 tonna

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: egy G7e típusú torpedó

  • Meghajtás: egy 12 LE-s villanymotor

  • Hatótávolság: 114 km

  • Teljesítmény: max. sebessége vízfelszín alatt haladva 20 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább