„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M5 High-Speed Tractor vontató

Az M5-öshöz vezető munkálatok 1941-ben vették kezdetüket, amikor az M3 harckocsi lánctalpát és felfüggesztési rendszerét alapul véve kifejlesztették a T20 és a T21 jelű vontatókat. 1942 októberében a T21-et M5 néven szabványosították. Az M5-öst a 105 és 155 mm tarackok vontatására, illetve kezelőszemélyzetük és teljes felszerelésük szállítására szánták. A típusnak összesen ötféle változatát gyártották, amelyek elsősorban lánctalpuk és felfüggesztésük kialakításában tértek el egymástól. Az International Harvester által előállított M5-ös sorozatgyártása 1942-ben vette kezdetét. A típus szabvány felszerelésének része egy csörlő és egy, a csörlő alá szerelt görgőrendszer, ami lehetővé teszi, hogy a jármű akár előre, akár hátrafelé vontatni tudjon. A II. világháború után az M5 már nem állt rendszerben az amerikai hadseregben, de Ausztria, Japán, Jugoszlávia és Pakisztán haderői még jóval 1945 után is szolgálatban tartották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 5,03 m; szélesség 2,54 m; magasság 2,69 m

  • Súly: 13 791 kg

  • Személyzet: 1+10 fő

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm légvédelmi géppuska

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 241 km

  • Motor: egy 207 LE (154 kW) teljesítményű Continental R6572 hathengeres benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 48 km/h

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább