„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M4 High-Speed Tractor vontató

Az M4-est egy 1941-es specifikáció alapján, az amerikai hadsereg tábori tüzérségének közepes vontatójaként, az M2A1 harckocsi alkatrészeinek felhasználásával tervezték. A típust 1943 augusztusában M4 néven rendszeresítették. Az M4-nek két változata készült, az egyik légvédelmi lövegek, a másik tarackok vontatására volt alkalmas, emellett mind a kettő szállította a tüzéreket és felszerelésüket is. A tarackok vontatására kialakított típust daruval is ellátták, amely a nehéz lövedékek rakodását segítette. A II. világháborút követően az M4-est a Kölcsönös Védelmi Segélyprogram (Mutual Defence Assistance Program) keretében tekintélyes számban adták át különböző országok, például Japán, Brazília, Jugoszlávia és Pakisztán hadseregének. Az M4 volt az első típus azon vontatók sorában, amelyeket az amerikai hadsereg szolgálatba állított, és amelyeket számtalan feladat ellátására, például lőszerszállításra és nehéz terhek vontatására is használtak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 5,23 m; szélesség 2,46 m; magasság 2,52 m

  • Súly: 14 268 kg

  • Személyzet: 1+11 fő

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm légvédelmi géppuska

  • Páncélzat: nincs

  • Hatótáv: 290 km

  • Motor: egy 210 LE (156 kW) teljesítményű Waukesha 145GZ hathengeres soros benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 53 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább