„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M2 gyalogsági jármű

Az 1938-as amerikai hosszútávú hadsereg-fejlesztési program előírta egy páncélozott féllánctalpas lövészszállító/vontató jármű gyártását, amely legalább 7-10 főt képes szállítani. Ennek eredményeként jött létre az 1939/40-re kifejlesztett Halftrack Personel Carrier T-14, amely M2 jelzéssel került rendszeresítésre. A jármű a hátsó lánctalpas hajtás miatt a legváltozatosabb terepviszonyok között is boldogult, erõs motorjának köszönhetően terepen is képes volt nagy sebességgel haladni. Főfegyverzetként egy .50 kaliberű (12,7 mm) M2HB géppuskát kapott, amely elégséges tűzzerőt biztosított az ellenséges egységek ellen. Páncélzata maximum 13 mm-es acéllemezelből állt, ez a gyalogsági fegyverek és a repeszek ellen megfelelő védelmet nyújtott a jármû utasainak. Módosított, továbbfejlesztett változata az M3 Halftrack Personel Carrier, amely a legnagyobb példányban gyártott páncélozott szállítójármű lett a II. világháború folyamán.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 5,95 m; szélesség 1,96 m; magasság 2,30 m

  • Súly: 8707 kg

  • Személyzet: 2+7 fő

  • Fegyverzet: egy .50 kaliberű (12.7 mm) M2HB géppuska, és egy 7.62 mm-es M1919A4 géppuska

  • Páncélzat: 6-13 mm

  • Hatótáv: 320 km (úton)

  • Motor: egy 147 LE-es White 160AX benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 72 km/h

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább