„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

Üdvözlünk a masodikvh.hu oldalon!

A weblap célja, hogy minél részletesebben foglalkozzunk a II. világháborúval, az akkori haditechnika és hadszínterek bemutatásával. Amellett, hogy fokozatosan bővülő tényanyagokkal és képekkel illusztrálva felelevenítjük a II. világháború eseményeit, arra is törekszünk, hogy annak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett részleteiről is szó essen.

Magunkról Kapcsolat

Legfrissebb cikkek

további cikkek SHIFT gombbal összes betöltése összes betöltése

Második világháború

val
 
Repülőgép-hordozóról és szárazföldről bevethető kétszemélyes japán zuhanóbombázó. A repülőgép 1941 decemberében, a Pearl Harbor elleni támadáskor vált ismertté. 1936-ban, a D1A utódaként hozták létre. Az alsószárnyas egyfedelűn megnövelték a pilótafülke méretét, és mereven beépített, szépen burkolt futóművet kapott. A nyolcdarabos nullszéria első gépe 1938 januárjában szállt fel először, ezt a nullszériát használták később a csapatpróbákra is. A szériagyártásból 470 darab D3A1 típusú repülőgép került ki, az 1000 LE-s Mitsubishi Kinsei 43 vagy az 1070 LE-s Kinsei 44 motorral. Ez a repülőgép volt a japán haditengerészet erőssége a II. világháború elején. A megnövelt teljesítményű D3A2 altípusból 1016 készült el, 1942 őszétől kerültek csapatszolgálatba. Ám ekkorra a repülőgép már elavult, a megmaradt példányok nagy részét 1943-tól iskola gépekké építették át, D3A2-K típusjellel. Sokat később kamikaze-támadásokban vetettek be.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 10,17 m

  • Magasság: 3,76 m

  • Fesztávolság: 14,35 m

  • Hatótáv: 1352 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 10 500 m

  • Szerkezeti tömeg: 2570 kg

  • Felszálló tömeg: 4122 kg

  • Csúcssebesség: 430 km/h

  • Fegyverzet: két darab 7,7 mm-es, mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt fönt és egy 7,7 mm-es, forgatható géppuska a pilótafülkében hátul, ezenkívül 370 kg-nyi bomba külső bombasínen.

  • Motor: 1300 LE-s Mitsubishi Kinsei 54, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább